En hudsjukdom att leva med

 
Nu tänkte jag dela med mig om min hudsjukdom. Den startade lindrigt när jag gick i 5:an och blev bättre ända tills jag förlöste mitt första barn, då eskalerade hudsjukdomen i hög fart. Jag pratar nämligen om psoriasis
 
Första året med psoriasis var inget märkvärdigt egentligen, jag hade ju bara torr hårbotten som inte ville ge med sig med 10 tals olika shampoo och hemmakurer min mamma kom med. Sen sommaren innan 6:an var den borta. 
 
Efter att jag förlöste mitt första barn som 16 åring så tog det inom två månader så började det igen. Hårbotten kliade, flagnade, tappade hår och började även märka torra fläckar i hårbotten, på armbågen och knäna. Jag gick så klart till sjukhuset och fick efter några månaders undersökningar och blodprover, svaret att jag har psoriasis. 
 
Jag hade vid det här laget hunnit få ärr i nacken, bruna hudförändringar som psoriasis hade ätit upp. Håret just där efter 14 år har inte än idag växt tillbaka. Jag fick använda mig av en kortisonsalva på kroppen och en kortisongel för hårbotten. Jag kunde inte sluta använda kortison, för varje gång jag trappade av så fick jag återfall. Så jag använde kortison nästan intill varje dag.
 
Efter att jag förlöste mitt tredje barn fick jag så hemsk psoriasis i hårbotten som började äta sig mot ansiktet. En del av pannan och ögonlocken såg hemska ut. Jag blev totalt isolerad från omvärlden. Kunde inte dölja det med smink heller för det förvärrade allting. Så det var bara att fortsätta med kortison men fick skaffa ytterligare en tredje kortisonsalva för ögonområdet. Det blev bättre efter 2 år och försvann från ansiktet och ögonen, dock fick jag försämrad syn.
 
Sedan 2014 när jag började med lågkolhydrats kost som jag har fått hela min sjukdom i chack utan att behöva dränka mig i kortison dagarna ända. Ibland om jag har ätit socker i form av godis, mjölprodukter osv, så får jag återfall på bara inom en vecka och behöver använda kortison igen. Äter jag strikt med lågkolhyrats kost så slipper jag medicinera mig onödigt.
 
Min hudsjukdom är också en stor andledning till varför jag äter lågkolhydrats kost. Som många tror att det är bara pga att gå ner i vikt, men det är inte alls sant. Till en början var det pga viknedgång då jag hade svårigheter i vardagen med min vikt, men nu handlar det om välmående och snabbt insåg jag att lågkolhyrats kost hade en stor påverkan på min depression, psoriasis och mitt sockermissbruk. Idag äter jag lågkolhydrats kost för att hålla min psoriasis borta, hålla mitt sockermissbruk i chack och för att jag är piggare, gladare och har mer energi till mina barn. 
 
Men, jag kommer att behöva hantera psoriasis i resten av mitt liv, mer eller mindre. Det är en del av mig liksom. Så jag kämpar med många saker i mitt liv och det tar aldrig slut. Men så länge jag kämpar för det som är bra för mig så är det absolut värt att kämpa på.. jag har ju trots allt över halva livet kvar att leva och tre fantastiska barn som förguldar min vardag varje dag 😍💕

Kommentarer:

1 Mirre - Sweetwords:

skriven

Ohh härligt att LCHF hjälper dig, då är det ju absolut det du ska äta och du mår ju verkligen jättebra av det.

Starkt av dig och tack för vi får läsa
kramar

Svar: Javisst, man ska äta det som får en att må bra, det är jätteviktigt i alla fall vad jag tycker 😉 Jag försöker hålla mig till det som är bra för mig, men alltid är det inte lätt.
Åh, jag blev rörd 😭 Tack snälla själv för dina fina ord 💕
Kramar 💕
Jenni Lenita

2 Frida:

skriven

Håller med Mirre det är starkt av dig att berätta och att vi får läsa det.
Och lättnad att LCHF verkligen hjälper dig.

Svar: Åh 😍 jag skäms inte över mig och jag är inte heller rädd för att berätta hur jag har det 😊 jag är också så otroligt tacksam över att jag hittade LCHF, den har hjälpt mig med så mycket 🙏🏻👏🏻 kramar
Jenni Lenita

3 Iza Palm:

skriven

Psoaris verkar så .. Hemskt. Vet många som har haft / har det i olika grader, och det verkar vara sååå svårt att få en ordentlig bukt på det. Men himla skönt verkligen att kostvanorna och LCHF har hjälpt mycket. Galet bra ju.
Det är alltid så modigt att våga berätta saker som varit jobbiga, HEJA dig <3

Svar: Psoriasis är verkligen ingen rolig sjukdom, man blir rätt frustrerad om det eskalerar sig. Jag har vant mig att leva med det mer eller mindre.. sedan LCHF så har jag enbart haft i hårbotten lite då och då (kan bero på att jag färgar mitt hår också). Förut var jag inte alls bekväm med att ha klänning eller shorts på mig, för då syntes mina ben och armar som var så fula i hudflagor av psoriasis 😌 Men nu (även om jag har en hängig kropp) så har jag ändrat min kroppssyn till det positiva och bär gärna klänning och kortärmat 😊
kram på dig 💕
Jenni Lenita

4 Iza Palm:

skriven

Himla fint att kunna bära klänning igen då. Himla fint faktiskt !! ;D
kram kram <3

Svar: Det är så fint med klänning och bekvämligheten kommer mer och mer tillbaka efter att en lång tid varit så skygg med det 😋 kram kram
Jenni Lenita

5 Iza Palm:

skriven

Jag tycker det är svårt att hitta klänningar med bra passform istället :p Haha, men sakta men säkert. :D

Svar: Samma här 😊
Jenni Lenita

Kommentera här: